Оризов кекс без глутен


Безглутенов кекс

Когато искате да приготвите бърз и в същото време ефектен десерт, кексът е Вашето решение. Парче от този пухкав десерт е добра компания за сутрешното Ви кафе или за чаша хубаво вино вечер. Сладките моменти могат да бъдат и здравословни, ако си направите безглутенов кекс. Предлагаме Ви една лесна рецепта с основни съставки оризово брашно и какао. Тя е напълно подходяща за хора с глутенова непоносимост, както и за всички, които са решили да избягват приема на глутен. Този протеин се съдържа в доста зърнени култури, сред които пшеница, ръж, ечемик. За производството на използваните в кулинарията брашна, най-често се използват именно изброените култури. Има обаче чудесни алтернативи, с които можете да си приготвяте безглутенови печива. Такъв вариант е оризовото брашно, което все по-широко си намира място в редица здравословни интерпретации на популярни рецепти. Този тип брашно се произвежда чрез смилане на оризови зърна. То е нискокалорично, но много хранително. Хапването на храни, които съдържат снабдява организма с много минерали, фибри, аминокиселини и витамини. С него съвсем спокойно можете да си приготвяте любимите десерти. Да, сладкото не винаги е вредно! Готови ли сте за парче пухкав безглутенов кекс с оризово брашно? 


Рецепта за безглутенов кекс с оризово брашно


Рецептата, която сме подготвили не бяга много като технология от тази за традиционен кекс, с тази разлика, че тук сме използвали съставки без глутен. Преди да пристъпим към списъка с необходимите продукти, пригответе си две дълбоки купи, които ще използвате за смесване на продуктите, форма и хартия за печене. Можете да разбирате съставките ръчно или с миксер. 


Необходими продукти h3:


ЗА КАКАОВАТА СМЕС:

  • 3 жълтъка
  • 20 г какао Celico
  • 25 г канелена захар Celiko
  • 25 мл зехтин екстра върджин
  • 55 мл хладка вода
  • 70 г оризово брашно Balviten
ЗА БЕЛТЪЧНАТА СМЕС:

  • 3 бр белтъци
  • 1 щипка сол
  • 55 г канелена захар Celiko


Приготвяне на какаовата смес:


Изсипете всички съставки, изброени в списъка за приготвяне на какаовата смес в дълбока купа. Смесете ги и ги разбъркайте добре. Оставете настрани докато приготвите белтъчната смес. 

Приготвяне на белтъчната смес: 


Отделете 3 броя белтъци, прибавите щипка сол и ги разбийте на сняг. Добавете към тях какаова или канелена захар, или друг подсладител по Ваш избор. Смесете всичко добре и изсипете получената смес при какаовата смес, която вече приготвихте. Бъркайте внимателно с шпатула, за да не спаднат белтъците. 

Печене: 


 

Така приготвената кексова смес изсипете във формичка, покрита с хартия за печене. Печете 10-15 минути на предварително загрята 160°С  фурна. След това намалете градусите на 140 и печете още около 35 минути. Проверете с клечка за зъби състоянието на кекса, ако клечката излиза суха, значи е готово. 


Предложения за сервиране:


Нарежете готовия десерт на подходящи парчета. Подредете ги в чиния или поднос. По желание поръсете с пудра захар. Украсете с бита сметана за по-голям ефект по Ваш избор. В чинията можете да добавите свежи плодове. Поднесете кекса с кафе, чай или друга напитка. Желаем Ви добър апетит и споделени мигове!